Kitaran rakentaminen
-haastateltavana Jarno Tikka
Tällä kerralla Blogissa on aiheena kitaran rakentaminen ja haastateltavana Järvenpään Opiston puutyökurssin opiskelija Jarno Tikka. Opetan itse kyseistä kurssia Järvenpään Opistolla.
No niin, Jarno. Sinä olet melkein minun täyskaima.
Juu, kirjainta vailla :)
Asutko Järvenpäässä?
Joo, minä asun Järvenpään Haarajoella. Viitisen vuotta on siellä asuttu. Olen kotoisin Järvenpäästä ja syntynyt täällä. Kävin välillä opiskelemassa Turussa, mutta nyt olen palannut takaisin kotikaupunkiini.
Mitä teet työksesi?
Olen IT-alalla. Meillä on IT-firma Helsingin keskustassa. Päivät menee siellä tietokonetta näpytellessä, mennyt varmaan 25 vuotta itse asiassa jo. Silloin joskus aikoinaan tein kesätöinä kaiken maailman hommia, mutta päädyin IT-alalle ja sitä minä olen tehnyt. Siksi varmaan nämä puutyöt ja muut tällaiset kiehtoo kun muuten tulee oltua tietokoneen äärellä niin paljon. Tämä on vähän vastapainoa sille arkityölle.
Harrastukset
Oletko miten pitkään harrastanut puutöitä?
Ei voi sanoa, että olisin harrastanut puutöitä ihan kunnolla. Mutta semmoista pikkunikkarointia, tekemistä, rakentelua ja muuta tällaista olen varmaan tehnyt aika pienestä asti jossain määrin. Vähän niin kuin kaiken näköistä. Olen aina ollut vähän sellainen, että kiinnostun nopeasti ja sitten teen jotain jonkun aikaa. Sitten vaihdan toiseen juttuun.
Semmoinen tietynlainen nikkarointi ja minua on aina kiinnostanut jollain tavalla. Jossain vaiheessa olen tehnyt elektroniikkaa aika paljon. Se varmaan liittyy vähän tuohon ammattiin. Siihenhän liittyy kaiken maailman semmoinen pikkunikkarointi. On hyvä osata tehdä itse koteloita, telineitä, mitä ikinä tarvitaan niille elektroniikkajutuille.
Ja sitten olen tehnyt kaikkea kotihommaa, remppaa, tällaista. Kun omakotitalossa asutaan, niin siihenhän kuuluu oleellisesti se nurkkien hierominen ja poraaminen ym. Että tuon tyylistä.
Mutta puutyöhön rinnastettavaa olen tehnyt jotain kolme-neljä vuotta. Olen tehnyt puutöitä sen mukaan, miten vapaa-ajalla ehtii. Meillä on kolme lasta, niin ei sitä vapaa-aikaa nyt ihan loputtomasti ole.
Lue lisää blogistani puutöistä harrastuksena täältä: 1# Harrastuksena puutyöt
Järvenpään Opiston puutyökurssit
Sinä olet nyt minun kurssilla eka kertaa. Oletko ollut muilla Järvenpään Opiston kursseilla aikaisemmin?
Minä aloitin kitaran teon Haarajoen koululla. Siinä koululla oli Opiston kurssi nimeltä Soitinrakennusta ja muita puutöitä. Siitä veti Olli. Siellä kävin ja itseasiassa sen kurssin nimestä sainkin idean koko kitarahommaan.
Mutta ensimmäinen kausi meni vähän niin, että en oikein kunnolla päässyt rakentamaan kitaraa missään vaiheessa. Mulla jäi aika paljon kertoja välistä, etenkin keväällä. Käytännössä sinä aikana hommattiin puut kitaraa varten ja Olli kertoi vähän soitinrakentamisesta. Muistaakseni rungon sain liimattua kasaan ja se oli about siinä.
Oliko se tämä sama kitara, mikä sinulla nyt on työn alla?
Se on tämä sama. Kun tulin tähän syksyllä, minulla oli se runkolankku käytännössä ja kaulakin oli edelleen täysilankkuna. Että en minä hirveän pitkälle edellisellä kurssilla päässyt. Rakentelin siellä vähän muutakin.
Sen verran siellä tein, että rakensin kitaraan mikrofonit, mikä oli enemmän elektroniikkapuolta. Ne mulla on jo valmiina ja ne minä sitten aikanaan lyön tuohon, kun saan kitaran valmiiksi.
Eli siellä opetettiin sitäkin?
Se oli kitarantekoon liittyvä lisäkurssi. Olli veti viikonlopun mittaisen intensiivikurssin mikrofonin valmistuksesta ja minä kävin siellä sitten sen pyöräyttämässä. Sitten vähän viimeistelin niitä varsinaisella kurssilla. Siinä meni varmaan pari kertaa siitä kurssista, että sain ne valmiiksi.
Olen aikaisemminkin käynyt joillakin Järvenpään kursseilla, mutta tämä nyt on ensimmäinen oikeastaan, missä minä olen ihan pieteetillä tähän juttuun keskittynyt.
Järvenpään Opiston kurssitarjontaan voit tutustua täältä:
Kitaran rakentaminen
Aika hyvin on sinulla onnistunut tuo kitaran teko?
Se on mennyt yllättävän hyvin, ottaen huomioon, että toisella kursseilla on opettajana Olli, joka on itse soitinrakentaja. Siellähän valtaosa rakentaa kitaraa, mutta täällä olen tehnyt tätä itsenäisesti.
Se on vaatinut, että olen hakenut pohjatietoa ja aika paljon lueskellut asiasta, mutta se on ollut toisaalta ihan kivaakin. On ollut tosi kiva rakentaa sitä. Työ on mennyt tosi hyvin eteenpäin. Veikkaan, että minä saan sen nyt jopa pintakäsittelyä vaille valmiiksi tänä keväänä ja se on hienoa.
Sinä olet jonkun verran tehnyt kotonakin kitaraa?
Joo, kyllä minä olen sitä kotonakin tehnyt. Kaulan rakentamisessa meni ihan tolkuttomasti aikaa loppujen lopuksi. Kyllä sitä sai iltoja hieroa, hinkata, viilata ja höylätä.
Onko sinulla jotkut tilat sitten kotona, missä pystyt tekemään puutöitä?
Minulla on lämmin autotalli, siellä on ihan hyvä rakentaa; siksi se siellä onnistuukin. Muuten kitaran tekeminen on vähän semmoinen projekti, että ei sitä oikein himassa mielellään tee. Puutöihin liittyy aika paljon hiomista, höyläämistä ja viilaamista. Se sotkee aika paljon, siksi tekee mielellään päävaiheet työstä jossain muualla. Siksi on ihan kiva, että on ulkoiset puitteet, missä pystyy harrastamaan.
Mikäs tuo kitaramalli olikaan?
No tämä on vähän semmoinen hybridi. Gibsonin Flying V on kuuluisa, joskus 60-luvulla tullut skebamalli, siitä tulee kitaraan rungon muoto. Ja sitten Fenderin Telecaster on oikeastaan malli, mitä käytän kitaran rakentamisessa. Eli kitara on yhdistelmä näistä kahdesta.
Telecaster on rakenteellisesti helpompi toteuttaa, siksi valitsin sen. Koska soitan itse kitaraa, minulla on jo myös jo ennestään Telecaster kodin nurkassa. Siksikin halusin rakentaa samanlaisen, mutta hybridiversion, että siitä tulisi hienompi.
Tämä blogi on luotu Systemellä. Lue lisää Systemen eduista täältä:
Tulevaisuudensunnitelmat
Meinaatko tehdä lisääkin kitaroita vielä?
Itse asiassa joo. Kun olen rakentanut ensimmäistä kitaraani, niin on tullut vastaan hirveästi juttuja, mitkä tekisin nyt toisella tavalla. Vaikka en missään nimessä ole tyytymätön siihen, miten kitara on onnistunut.
Olen itse asiassa ollut tosi tyytyväinen, miten kitara on mennyt eteenpäin. Mutta silti on tosi monesti käynyt, että on keksinyt paremman tavan heti sen jälkeen, kun on esim. porannut kannesta läpi. Sitten on heti välähtänyt, että voi vitsi, tämähän olisi pitänyt tehdä aivan eri tavalla. Myös kaulan kanssa tein joitain juttuja, mitkä tekisin nyt eri tavalla ja jyrsimisissä myös. Sanotaan, että varmaan kun teen seuraavan kitaran, saan sen valmiiksi yhdessä neljäsosa-ajassa.
Niin, kyllä tässä on ollut aika paljon semmoista opettelua joka on vienyt aikaa. Mutta niinhän se aina menee. Jokaisella. Itse asiassa kävin tuolta Lahden puukaupasta, Hakalan Puutukusta Jonin kanssa ostelemassa vähän puuta ja ostin jo kahteen seuraavaan kitaraan puut valmiiksi.
Eli ajatuksena on jatkaa, kun saan ensimmäisen valmiiksi. Olen suunnitellut pikkaisen tietokoneella jo, että millaisia seuraavista kitaroista tulee. Tämä on ollut tosi hauskaa tekemistä, siksi aion pari kitaraa vielä pötkäistä. Katsotaan sitten, jaksaako tehdä kolmannen, neljännen, viidennen ja kuudennenkin vähän sitten fiiliksen mukaan.
Onko sinulla joku ohjelma, jolla pystyt piirtämään lisäksi, vai miten?
Joo, ne on ihan perus CAD-ohjelmia, ilmaisversioita. Lisäksi minulla kotona olevaan 3D-tulostimeen liittyvä Fusion 360 mallinnusohjelma. Sitä myös käytän, kun olen tottunut sitä pyörittelemään. Fusionin henkilökohtainen lisenssi on ilmainen ja se on ollut ihan riittävän hyvä minulle. On kiva kyllä nykyään, kun saa ilmaisia ohjelmia. Ne on tosi hyviä, kyllä niillä piirtäminen onnistuu, kun vähän jaksaa opetella.
Rakennuskustannukset
Olet sinä aika paljon investoinutkin kitaran tekoon, tuntuu, että sinulla on teriä ja vaikka mitä?
Joo, täytyy sanoa, että kyllä olisin varmaan kaksi täysin uutta kitaraa kaupasta ostanut siihen hintaan. Eli ei tätä sillä tavalla kannata ajatella, että saisi halvalla kitaran. Yksistään puut, raudat, maalit ja kaikki tarvikkeet, mitä tuohon kitaraan on mennyt, ovat maksaneet jo aika paljon, varmaan 500 euroa.
Lisäksi ostin mm. viilan, jyrsimen teriä ym. Työkaluihinkin on mennyt 300-400 € siihen päälle vielä. Kun ne kaikki laskee, niin kannattaa tehdä vielä toinenkin kitara. Osa työkaluista on sellaisia, ettei niitä olisi tarvinnut ostaa välttämättä, mutta ne on kiva olla itsellä. Sitten kun on omat työkalut, voi kotonakin vähän edistää työtä silloin kun ei ole kurssilla.
Meinaatko tulla opiston kursseille jatkossakin?
Joo. Olen kyllä tykännyt täällä käydä, Tämä on sellaista kivaa tekemistä, vähän tämmöistä aikuisharrastamista ja on kiva välillä ihan vaan höpötelläkin toisten kanssa. Oikein silleen mukavaa touhua. Täällä on ollut tosi hyvät laitteet, viimeisen päälle. Hommia on kiva tehdä, kun on tämmöiset kunnon sahat ja höylät ja kaikki muut.
Niin, sehän se on vähän ongelma tuossa puuharrastamisessa?
Se just näin, joo. Ei näitä työvaiheita kyllä olisi varmaan himassa pystynyt oikein tekemään ilman vannesahaa ja muita suurempia koneita, ne on olleet korvaamattomia. Kyllä minä ajattelin tulla syksylläkin jatkamaan, jos vaan on tilaa kurssilla. Aloitellaan sitten kitaraa numero kaksi.
Täytyy varmaan jossain välissä jotain muutakin vähän rakentaa, ettei se ihan kitaran rakentamiseksi mene. Kun olen varmaan jo kolmisenkymmentä vuotta soittanut kitaraa, niin onhan niitä jo kertynyt nurkkiin, etten oikeastaan tavallaan tarvitsisi yhtään kitaraa. Siksi ei voi vaan kitaroita rakentaa, kun tulee ongelma niiden loppusijoituspaikasta.
Tämä on ollut kyllä tosi kivaa ja minä olen tykännyt käydä Kaunista ja käytännöllistä puusta-kurssilla. Ja onhan nämä Opiston kurssit ihan uskomattoman asiallisen hintaisia eivätkä vie ketään varmaan konkurssiin. Kursseilla on myös ollut tosi hyvä palvelu, kyllä minä tykkään.
Kiitos paljon haastattelusta, Jarno Tikka!
jarmo.tikka@geehasi.com
p.050 3630851
Geehasi Oy
Y-tunnus: 3013239-7
Mannilantie 40 B1, 04400 Järvenpää
Käyttö- ja sopimusehdot